0 Kč

REKLAMAkáva

Co víte o kávě? 

Asi dost, povědomí o tomto skvělém nápoji a jeho vlastnostech je v naší v zemi poměrně šíroké.

Zkusíme vás upozornit na několik méně známých zkutečností.

Kávové zrno je semeno kávovníku, pecka uvnitř červeného nebo fialového plodu, který se označuje jako třešeň, nejčastěji obsahuje dvě pecky přivrácené svými plochými stranami k sobě.

REKLAMA

hrnky

.

.


Začneme základním rozdělením druhů kávy:


Arabica

Tvoří téměř 70% vypěstované kávy na celosvětovém trhu, je to díky její chuti, která je ovocnější a sladší oproti Robustě. Díky vyššímu obsahu cukru se využívá ve většině kávových nápojů po celém světě a má intenzivnější aroma. Arabica pochází z Jemenu a Etiopie, dnes se pěstuje hlavně v Jižní Americe, Brazílii a ve východní Africe. Roste v horských kopcích ve výšce nad 1000 metrů a tím pádem i v nižších teplotách.

Květ kávy

Robusta

30% podíl této kávy na světovém trhu podsouvá myšlenku o méně chutné nebo méně kvalitní kávy, ale není tomu tak. Má hořkou a kyselejší chuť díky vyššímu obsahu kofeinu a kyseliny chlorogenové, také má oproti arabice méně cukru, je ale pěnivější, takže v espressu tvoří pěknou cremu a díky vyšší podílu kofeinu než Arabica je káva s robustou povzbudivější. Populární je zejména v Asii. Pochází z tropických deštných lesů povodí řeky Kongo.

Káva Robusta

Cibetková káva

Kopi Luwak je druh kávy pocházející z Indonésie. Slovo kopi znamená v indonéštině kávu a luwak je místní název cibetkovité šelmy. Povídání Ta požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Enzym proteáza v trávicím traktu zvířete způsobí, že kávová zrnka získají jemnější, méně hořkou chuť s podtóny hořké čokolády, karamelu nebo ovoce. 

cibetka

Solit.png


Pokračujeme pražením kávy


Pražení. kávy

.

Káva se praží v různých stylech pražení, platí že čím je káva světlejší, tím je kyselejší, čím je tmavší, tím je hořčejší. 

Kávu si vyberte podle svých chuťových preferencí. Ať už vybíráte světlo nebo tmavou, není to špatně. 

Další možností je koupit si nepraženou kávu a pražičku kávy a pustit se do experimentování s vlastní kávou. 

.


Jak je to s kofeinem?


infografika-kofein.jpgLidé většinou zaměňují chuťovou výraznost kávy s množstvím kofeinu což jsou dva rozdílné aspekty.

Například ristretto je čistý extrakt kávy, proto je chuťově výraznější, fakticky se ale jedná o kávu s minimem kofeinu. Kofein se totiž při extrakci začíná vyplavovat (extrahovat) až po cca 11 vteřinách, což je čas kdy přestává do šálku natékat ristretto a začíná natékat espresso.

Robusta obsahuje 2.7% kofeinu, což je ve srovnání s 1.5% obsahu kávy Arabica téměř dvojnásobek.

V lidském organismu funguje kofein jako stimulátor centrální nervové soustavy, dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Jde o nejpopulárnější psychoaktivní látku na světě.

.


A nakonec káva bez kofeinu


V dnešní bio době mnoho lidí pije kávu bez kofeinu, otázka je zda je to opravdu zdravější styl. 

Odstraňování kofeinu je složitý a nákladný proces a vždy pozmění chuť, vůni a vlastnosti kávových zrn.

Existují tři varianty odstraňování kofeinu:

REKLAMA
darkovy-poukaz-na-baristicky-kurz.jpg

První varianta: Kofein se odstraňuje namočením kávových zrn do kávového oleje s chemickým rozpouštědlem Tryglicerinem ve kterém se za vysoké teploty louhují a pak suší.

Druhá variantaZelená zrna se louhují v zahřátém nasyceném kávovém roztoku z horké vody a aktivního uhlíku, do něhož se kofein přirozeně vyextrahuje, přičemž většina aromatických a chuťových složek v zrnech zůstává. Kávový roztok bez zrn je následně filtrován přes filtr s aktivním uhlíkem, který molekuly kofeinu vychytá. Postup se několikrát opakuje až do úplného odstranění kofeinu.

Třetí varianta: Kofein je odstraňován ve speciálních tlakových komorách bez použití chemie, pouze za pomocí vody, superkritického oxidu uhličitého (ve skupenství mezi tekutinou a plynem), vysoké teploty a tlaku. Kofein se z napařených zrn rozpustí v natlakovaném a zahřátém  oxidu uhličitém, přičemž molekuly zodpovědné za chuť a aroma a další látky zůstanou v zrnech, protože jsou v CO2 nerozpustné. Z oxidu uhličitého se kofein zpětně získává pro další využití "promytím" vodou. 


REKLAMA

Už máte svůj malý ruční kávovar? To abyste si i na výletě dopřáli kávu, kterou  máte nejradši.

kávovar